Omul și comparația. Atunci când te compari cu altul …

Încă din copilărie prin comparație îți este transmisă ideea de competiție ( „De ce X a luat o notă mai mare și tu nu?”,”De ce nu ești și tu la fel de cuminte ca X?”, ” X este mai bun decât tine!” îți este cunoscut scenariul 🙂 ), iar copilul începe să își impună niște standarde: să se ridice la nivelul așteptărilor părinților/profesorilor/societății, la nivelul competiției/comparației dorindu-și ( poate ) chiar să depășească nivelul. Povestea continuă ( la maturitate ) urmând același tipar, doar că, presiunea e ceva mai mare: casă, soție/soț, job, vacanță, cursuri, studii mai bune decât ale lui X.

Omul nu este în competiție cu nimeni din exterior, omul este într-o competiție cu el.

Acum, vreau să te întreb: Unde ești TU în toată povestea? Cine ești și ce îți dorești TU?

X este X și TU ești TU.

Atunci când te compari cu celălalt, renunți la tine … la visele tale, la ceea ce ești tu, la talentele tale, la felul tău – te pierzi pe tine, îți astupi DARURILE cu care ai venit pe această lume ( de exemplu: X are succes ca și inginer, te duci și tu după el, deși ți-ar veni mănușă profesia de medic ).

Atunci când vrei să încurajezi caută alte forme de exprimare și evită comparația – pentru că, atunci când compari poți stârni tot felul de stări în acel om ( de la neputință la frici ), stări joase. Caută să evidențiezi talentul și aptitudinile omului cu care interacționezi pentru că atunci când faci acest lucru oferi forță, speranță și putere de muncă pentru a schimba sau a aduce la alt nivel acel lucru care este necesar a fi îmbunătățit. Caută să înalți omul!

Oameni sunt diferiți. Ceea ce este potrivit pentru mine poate nu este potrivit și pentru tine. Iar atunci când tinzi să mergi către ce este potrivit pentru altul ( prin comparație ) și nu pentru tine – creezi un val de frustrare, nervi și agitație. Te îndepărtezi de tine. Caută în tine, descoperă ceea ce îți place, ce vrei și mergi către acele lucruri – nu te compara cu alții pentru că pasul tău nu este același cu al vecinului chiar dacă puteți jongla în același domeniu. Joacă-ți jocul! Jocul tău!

Când renunți la a te compara cu alții, începi să te regăsești.

Renunță la comparație și regăsește-te frumos!

Compară-te cu TU cel de acum un an și vezi cât de mult ai crescut între timp; caută să devi cea mai bună versiune a ta clipă de clipă comparandu-te doar cu tine, cel de ieri.

Sursă foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s